Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Το καναρινι Yorkshire, αρθρο του Κωστα Κοσμη !


 Ενα αρθρο για το καναρινι Yorkshire απο τον πρωτο και μοναδικο μεχρι στιγμης Ελληνα Παγκοσμιο Πρωταθλητη σε καναρινια Εμφανισης (στις ρατσες Norwich,Crest  και Yorkshire).του Κωστα Κοσμη. Τον ευχαριστουμε πολυ για το χρονο που αφιερωσε για να γραψει το αρθρο αλλα κυριως τον ευχαριστουμε γιατι μοιραζεται μαζι μας γνωσεις και εμπειριες ετων.
Το αρθρο αυτο γραφτηκε για τους Κυπριους Εκτροφεις Yorkshire και το μοιραστηκε μαζι μας ο φιλος μου Γιωργος Ιωαννιδης και τον ευχαριστω πολυ γι'αυτο.
Η πολυχρονη εμπειρια του σε ρατσες που θεωρουνται περισσοτερο απαιτητικες απο καποιες αλλες και οι εγχωριοι και Παγκοσμιοι τιτλοι του ειναι ενα πολυ μεγαλο κινητρο για τον αρχαριο αλλα και για τον εμπειρο εκτροφεα να αφιερωσει λιγα λεπτα και να διαβασει το αρθρο.







Το καναρινι του Yorkshire




  Το καναρίνι του Yorkshire, είναι από τις πιο διαδεδομένες , Αγγλικές   μεγαλόσωμες ράτσες.  Με  χιλιάδες λάτρες ανά τον κόσμο . Η υπερήφανη  και άφοβη στάση, που παίρνει μέσα στο εκθεσιακό κλουβί,  του χάρισαν το παρατσούκλι  (  ο λόρδος των καναρινιών )  Τα τελευταία 120 χρόνια ,η κλίμακα των βαθμών για κρίση, έχει αλλάξει πολλές φορές, αυτό που παραμένει και είναι η ταυτότητα του, είναι το μήκος του, περίπου 17,2 εκατοστά , με αντίστοιχες συμμετρικές αναλογίες , αυτά τα δυο χαρακτηριστικά μένουν αναλλοίωτα μέσα στην πορεία της ράτσας .  Πιστεύω ότι είναι  το κλειδί για ένα κάλο York .






 



                                                 


                                                Περίοδος αναπαύσης


    Είναι μια παρεξηγημένη ράτσα ως προς τις  δυσκολίες   διαχείρισης της.   Ένας εκτροφέας, με άπλες γνώσεις,  δεν έχει κανένα πρόβλημα , να  διαχειριστεί  ένα μικρό κοπάδι με Yorks .


    Το κλουβί τους  πρέπει να είναι το λιγότερο, 55-60 cm με δυο πατήθρες , ώστε να μπορεί να πετάει . Ακόμα καλύτερα θα ήταν , να μπορουν να  πεταξουν  την περίοδο ανάπαυσης , σε κλούβες πτήσεις .


    Η διατροφή τους  σε σπόρια  την περίοδο ανάπαυσης ,  είναι 75% κεχρί (ασπουρι ) και 25%  λιπαροί σπόροι ,    αυγοτροφη στα αρσενικά μια φορά την εβδομάδα , στα θηλυκά μια φορά κάθε δεκαπέντε ήμερες . Φρούτα και λαχανικά , σε αφθονία προσοχή, μόνο τις ήμερες με πολύ υγρασία .




    Το  φως στο δωμάτιο εκτροφής , δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 10 ώρες , ακόμα και τον χειμώνα .





                                             Προετοιμασια ζευγαρωματος

   Η  προετοιμασία ξεκινάει  από την ήμερα που γεννιούνται τα μικρά  , δεν περιμένουμε τους δυο τελευταίους μήνες ,να εφοδιάσουμε τα πουλιά με όλα αυτά τα διατροφικά συστατικά, που θα τα φέρουν σε  επιθυμία ζευγαρώματος .


   Αυτό που κάνω στο κοπάδι μου, τόσα χρόνια με επιτυχία,  βάζω μια  φορά την εβδομάδα στη νεκρή περίοδο π.χ υγρό ασβέστιο στα θηλυκά ,η μια φορά μεγαλοστοιχεια η ιχνοστοιχεία σε όλα τα πούλια .


   Ξεκινάμε διαδοχικά , ανεβάζουμε το ημερήσιο φως ,δεκαπέντε με είκοσι λεπτά κάθε εβδομάδα, Δεκεμβριο κατα  τα Χριστούγεννα , ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό ,14.1/4  δεκατέσσερις ώρες και ένα τέταρτο ημερισιο φως ,στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου  .


  Βάζουμε  αυγοτροφη στα αρσενικά δυο φορές την εβδομάδα και όταν φτάσουμε τις 12.30 ώρες βαζουμε ,   μέρα παρά μέρα . Στις 12.30 ώρες ξεκινάμε να βάζουμε αυγοτροφη δυο φορές την εβδομάδα στα θηλυκά και όταν φτάσουμε τις 13,15 ώρες μέρα πάρα μέρα και σε αυτές . 


  Καλό είναι τα θηλυκά να τα έχουμε σε άλλο μέρος η να τα σκεπαζουμε,πιρονουν πολύ πιο εύκολα από τα αρσενικά Έτσι μπαίνουν ομαλά  σε διάθεση ζευγαρώματος χωρείς να έχουμε προβλήματα στο τάισμα των νεοσσών μετέπειτα.


  Βιταμίνη  Ε & selenion είναι επιβεβλημένη για μια σωστή αναπαραγωγική γόνιμη περίοδο
 


                                                       ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ


Είναι τεράστιο κεφάλαιο δεν εξαντλείτε με δυο λογια , σε γενικές γραμμές , προσπαθούμε το ένα από τα πούλια να διορθώνει τα (σφάλματα ) του άλλου .


Δεν ξεχνάμε όμως ότι κάθε πουλί ,που φαινομενικά μας κάνει , κουβαλάει γενεαλογικούς κωδικούς ,  επτά γενεών πίσω του, μάθετε να δουλεύεται τα πούλια σας , δείξτε τους εμπιστοσύνη , να καταγράφεται και να είστε παρατηρητικοί .


Τα αρσενικά ζευγαρώνουν μέχρι επτά  ετών, φτάνει να έχουν σωστή διαχείριση από μικρά ,   τα θηλυκά μέχρι 5 ετών, μπορούν να αντεπεξέλθουν κανονικά στις γέννες τους . ( προσωπική   εμπειρία )




Γενούν 4-5 αυγά κλωσάει πολλές φορές και ο αρσενικός , επιβάλλεται να είναι  μαζί στο ίδιο κλουβί γιατί θα βοηθάει μετέπειτα στο τάισμα


Πέρνουμε πάντα τα αυγά , τα αντικαθιστούμε με πλαστικά . Το απόγευμα της τρίτης μέρας, βάζουμε τα κανονικά στη φωλιά, ώστε θα έχουν την ίδια θερμοκρασία όλα ,το πρωι που θα κανει το τεταρτο .


Η υγρασία πρέπει να είναι πάνω από 65 % και η θερμοκρασία να μην πέφτει , ποτέ κάτω από τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου .
Το βασικό μίγμα σπόρων σε αυτή τη περίοδο είναι 65% κεχρί και 35 % λαπάρα σποριά μέχρι το τέλος της περιόδου , δεν αλλάζουμε καμιά από της μικρές μας συνήθειες και ειδικά γεύσεις και προϊόντα μέχρι να φτάσουμε στην περίοδο του μαδήματος
Αποφεύγουμε , να ταΐζουμε  πράσινες τροφές τις πρώτες 3 ημέρες ζωής τους , αβγοτρόφη και σπόρια μόνο !
Τα μικρά York  απογαλακτίζονται μετά από  28 με 30 ήμερες  με πολύ προσοχή να έχουμε τσεκάρει ότι τρώνε  επαρκώς τη μαλακή τροφή,γιατί δεν μπορούν να σπάσουν σπόρια ακόμα ,τα πρώτα σπόρια που σπανέ είναι η περιλα η το νιζερ .
Μετά την 21 με 22 ήμερα η θηλυκιά έχει επιθυμία να ξανά στρώσει φωλιά εκεί παίρνει τα ηνία στο τάισμα ο αρσενικός χωρείς  κανένα πρόβλημα.




  






 Εάν θέλουμε να τα βάψουμε ξεκινάμε , την έκτη εβδομάδα με Β καροτίνη , για να επιτύχουμε το  επιθυμητό πορτοκαλί χρώμα, που είναι το αποδεκτό. Βάζουμε τη  χρωστική , στο νερό η στη μαλακή τροφή , μέχρι να τελειώσει το μάδημα . Στα πουλιά που θα στείλουμε στα σόου, βάζουμε δυο φορές την εβδομάδα προαιρετικά.




                                                             
                                                                Εκπαίδευση


 


         Από τα μέσα Ιουλίου ξεκινάμε την προπόνηση στα εκθεσιακά κλουβιά .Τα κρεμάμε έξω από τις κλούβες πτήσεις. Aυτά με την έμφυτη περιέργεια που έχουν, μπαινοβγαίνουν , έτσι τους φαίνεται οικείο το εκθεσιακό κλουβί .


                                 

                                              

                              Τα σφάλματα του Yorks
 





                  


Στάση 25
    Όρθιο και υπερήφανο. Πόδια μακριά, ελαφρά λυγισμένα. Μηροί ευδιάκριτοι.
    Φτέρωμα 25
    Πολύ πυκνό, κοντό και προσκολλημένο (στο σώμα). Φτερά προσκολλημένα, μακριά, που φτάνουν μέχρι την ρίζα της ουράς, συμπαγή και κλειστά.
    Κεφάλι 20
    Ράμφος κοντό. Κεφάλι γεμάτο και στρογγυλό. Αυχένας πλατύς, σε ευθεία με την καμπύλη των ώμων. Μάτι όσο πιο κοντά γίνεται στο κέντρο του κεφαλιού.
    Σώμα 10
    Ώμοι φαρδιοί και στρογγυλοί, κρατημένοι αρκετά ψηλά. Στήθος πλατύ και βαθύ που αρχίζει από την βάση του ράμφους. Σώμα αρκετά στρογγυλό που λεπταίνει βαθμιαία προς την ουρά. Η κοιλιά και το κάτω μέρος της ουράς σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή.
    Μέγεθος 10
    17 εκατοστά κατ΄ ελάχιστο.
    Χρωματισμός & Κατάσταση 10
    Υγιές και καθαρό. Καθαρός και ομοιόμορφος χρωματισμός εάν χρωματισθεί τεχνητά. Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά.
    Μέγεθος δακτυλιδιού
    Διάμετρος 3,2 χιλιοστά.
                                            




Tα  αναγραφόμενα είναι προσωπικές εμπειρίες μετά από  πολυετή εκτροφή στα Yorkshire                                

Εκτροφεας Κοσμης Κωνσταντινος

 



                                                 


                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου